Ne kérdezd, mondd neki!

Az új iPhone egyik nagy újdonsága a Siri. Az Apple-nek és a tech-médiának sikerült az új funkióval szemben támasztott elvárásokat az egekig feltornászni. Az első reakciók ennek megfelelőek. Számtalan cikk foglalkozik azzal, hogy a Siri mennyire ügyesen vagy inkább ügyetlenül találja ki, mit is kérdez tőle a telefontulaj. A valós teljesítmény pedig messze elmarad a felkorbácsolt várakozásoktól.

Én is próbálkoztam. Az első dolog, amit kérdeztem tőle, hogy milyen gyerekprogramok vannak a közelben. Erre azt mondta, hogy nem talál ilyen bejegyzést a naptárban. A második kérdésemre, miszerint hol a legközelebbi benzinkút, egyszerűen megtagadta a választ. Útvonalakkal, közlekedési adatokkal és térképekkel az USÁ-n kívül nem tud szolgálni, nagyon sajnálja. Utána megkérdeztem, hogy egyébként az anyukája hogy van. Erre úgy tett, mintha nem értene. De például, amikor azt kértem tőle, hogy küldjön egy SMS-t a feleségemnek, hogy kicsit késni fogok, megkért, mutassam meg a telefonkönyvben, hogy ki a feleségem, majd elküldte neki az SMS-t. Szóval nem volt teljes kudarc a dolog.

Viszont van egy a Siri farvízén működő irtózatosan hasznos funkció, amiről nem nagyon beszél senki. A Siri hangfelismerő rendszere ugyanis bármilyen billentyűzetet igénylő adatbevitel esetén bekapcsolható. Segítségével rengeteg pötyögést lehet megspórolni, legyen szó egy cím megadásáról a térkép alkalmazásban, SMS vagy email írásról, egy emlékeztető létrehozásakor vagy bárhol. Az ember egyszerűen megnyomja a szóköz gomb mellett található mikrofon szimbólumot és bediktálja a szöveget, ami azonnal beszúródik a kurzor után.

A bibi csak annyi, hogy a funkció sajnos kizárólag a Siri által támogatott nyelveken (angol, német és francia), az azoknak megfelelő  billentyűzeteken keresztül érhető el. Remélem, mihamarabb megjelenik majd a magyarul is értő verzió is, mert ez – a kétes kimenetelű kérdezz, felelek játékkal szemben – egy valóban rendkívül hasznos.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.