Ordnung muss sein!

Rendnek a lelke mindennek! Ez a németek egyik legalapvetőbb jelmondata és vezérelve, bár ők egy kicsit gyakorlatiasabban fogalmaznak nálunk, elvontan merengő, álmodozó magyaroknál: “Rendnek kell lenni!” A gyakorlatiasság a mindennapokban is megtapasztalható…

Rendnek a lelke mindennek! Ez a németek egyik legalapvetőbb jelmondata és vezérelve, bár ők egy kicsit gyakorlatiasabban fogalmaznak nálunk, elvontan merengő, álmodozó magyaroknál: “Rendnek kell lenni!”

A gyakorlatiasság a mindennapokban is megtapasztalható. Nemrég került napvilágra a hír, mely szerint október közepe táján egy német kortárs múzeumban az egyik takarítónő tönkretett egy 800 000  EUR értékű műtárgyat. Az “Amikor elkezd csöpögni a plafonról” című két méter magas installáció aljában egy fekete gumitál alján fehér lerakódás volt található. A takarítónő úgy gondolta, hogy a lerakódás nem része a műnek, hanem egyszerűen kosz. Addig súrolta kitartóan, míg a lerakódás el nem tűnt.

A mű

A múzeum szörnyülködik és helyrehozhatatlan kárról beszél. Én mondjuk nem értem, hogy egy koszos gumitálat amit megtisztítottak, miért nem lehet újra koszossá tenni, de ha empátiakészségemet megerőltetem, érezni vélem a műélvező szakember fájdalmának egy leheletnyi részét.

A történet hallatán az ember önkéntelenül elmereng azon, hogy mi is a művészet. A Wikipédia szerint a művészet “…általános fogalomként használható az összes teremtő szándékra, amit emberi törekvés mozgat.” Megfelelően tágan értelmezve a fogalmat a takarítónő rendteremtő szánéka is bizonyos szemszögből művészet volt. A művészet elpusztítja a művészetet, miközben új értéket teremt (a rend értékét). Szője mindenki tovább saját magának…

Én egyébként a takarítónő pártján állok.

“Ordnung muss sein!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Már nem tudom hol olvastam, de azóta állítólag a “mű” alkotóinak listájára felkerült a takarítónéni neve is…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.